Online Marketing
Ondernemersvaardigheden
Lifestyle & Investeren
Marketing Tools & Tutorials

Wat is een URL? En waarvoor dient deze?

URL staat voor “Uniform Resource Locator”, maar dat zegt je misschien nog steeds zo veel. Eigenlijk is het heel simpel, een URL is een internetadres. Om alle informatie die op internet te vinden is te kunnen opvragen moet deze informatie een adres hebben.

Dit is eigenlijk best goed te vergelijken met een woonadres of een telefoonnummer. Als je iemands adres niet weet, dan kun je hem ook niet opzoeken. Als je iemands telefoonnummer niet weet, dan kun je hem niet bellen. Op het internet is dat ook zo, als je de URL van een stuk informatie niet weet dan kun je deze informatie niet opvragen.

Gelukkig bestaan er daarom zoekmachines zoals Google, die je eigenlijk kunt vergelijken met een telefoonboek voor het internet. Je geeft namelijk een zoekterm in om informatie te vinden op het internet en Google geeft je een lijst met internetadressen terug (in de vorm van links). Achter elke link zit dus eigenlijk een URL.

Waar kan een URL naar verwijzen?

Een URL kan eigenlijk naar elke stukje informatie op het internet wijzen, dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een webpagina
  • Een afbeelding
  • Een database
  • Elk willekeurig bestand

Hoe kan ik een URL openen?

Meestal worden URL’s geopend met een webbrowser zoals Google Chrome of Firefox. Je kunt met de browser webpagina’s bekijken en bestanden downloaden.

Er zijn echter ook URL’s die andere internet protocollen gebruiken en alleen door specifieke programma geopend kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld een URL maken die een Skype telefoongesprek opstart naar een bepaalde gebruiker. Ook zijn er zogenaamde magnet links, waarmee bestanden van peer-2-peer netwerken (zoals Bittorrent) gedownload kunnen worden.

De opbouw van een URL

Een URL bestaat uit verschillende delen. Laten we een voorbeeld bekijken om te zien wat alle delen betekenen:

https://winstlab.nl/downloads/afbeelding.jpg

Protocol

Het eerste gedeelte (“https://”) is het protocol dat wordt gebruikt om de informatie te versturen. In dit geval betekend dit dat dit een website is en dat er een beveiligde verbinding gebruikt wordt. Er zou ook bijvoorbeeld “skype://” kunnen staan om een Skype adres weer te geven.

Domein

De eigenlijke adressen van het internet zijn IP adressen. Deze IP adressen verwijzen naar een server op het internet. Bijvoorbeeld “172.217.8.99”, maar omdat deze nummers nogal lastig te onthouden zijn worden aan deze nummers via het DNS protocol namen gekoppeld.

In dit geval is het top level domein nl en de domeinnaam winstlab. Door een domein te registreren voor en klein bedrag per jaar, kun je een domein koppelen aan je website zodat de moeilijk te onthouden IP nummers verborgen blijven.

Let op dat andere protocollen dan HTTP en HTTPS op andere manieren kunnen werken. In een Skype link vindt je bijvoorbeeld geen domeinnaam, maar een Skype gebruikersnaam. Doordat Skype peer-2-peer werkt is er geen serveradres nodig.

Locatie op server

De rest van de URL geeft het adres op de server aan. In dit geval een afbeelding die in de map “downloads” staat. Hiermee bevat het internetadres dus precies alle informatie die nodig is om een bestand van de server naar de webbrowser te sturen.

>
Share This